Spring til indhold

Hvad er en dramaefterskole?

Du er lige fyldt 16, og alt er fint. Du har fremtiden foran dig. Og du ved, hvad du vil: Du vil på efterskole til næste år. En drama efterskole. Det er der bare ikke tvivl om. Dine forældre har også sagt ok efter de mange og lange diskussioner, du har haft med dem om det. Din mor var sådan set ok, men din far har sådan et lidt gammeldags syn på efterskoler. Han tror, at det er skoler, der har elever, der er på vej ind i småkriminalitet, stofmisbrug, eller som har indlæringsproblemer. Han har da heller ikke helt uret. Der findes efterskoler, der har specialiseret sig i at undervise elever, der måske har været ude i noget skidt. Eller som har problemer med at lære. Men han har bestemt ikke ret i, at efterskoler kun er det.

Specialiseret undervisning

Der eksisterer nemlig mange efterskoler, som tilbyder specialiseret undervisning til unge på 9. og 10. klasses niveau i emner, der måske ikke har direkte forbindelse til folkeskolens fag. Fx drama efterskoler som Nørre Åby. Disse skoler har ikke nogen særlige ’problem-elever’. De har elever, som alle har én ting til fælles: Deres interesse for skuespil, sang, musik og teater. De kan have ’problem-elever’. Men ofte bliver ’problem-elever’ til dygtige elever på sådan en efterskole. Og, hvorfor det?

Fordi de bliver behandlet på lige fod med alle andre elever på skolen. De får de samme pligter og muligheder for at stå frem på scenen og vise, hvad de kan. De bliver ikke afvist på forhånd af alle de fordomme, der kommer, når alle andre ved, at de har haft en problematisk fortid – eller opvækst.

Absolut ikke problem-elever

Og det er det, du har fortalt din far og mor. Især din far. Han har forstået, at en drama efterskole ikke er et sted, hvor ’problem-elever’ får lov til at udfolde sig frit. Han har forstået, at der vil være opsyn med alle elever. Han har også forstået, at du slet ikke er bange for at skulle bo et sted langt væk hjemmefra. Der bliver naturligvis sørget for, at du ikke bliver udsat for farlige situationer. Han har også forstået, at du får undervisning i nogle af de folkeskolefag, som du skal prøves i, inden du kan komme videre i uddannelsessystemet. Han læste også denne artikel: Kreativitet hjælper på indlæringen.

Men det bedste af det hele er, at han også har forstået, at du vil få lov til at udvikle dit store talent for at stå på en scene. Som skuespiller. Det er jo derfor, du gerne vil på drama efterskole. Du har altid elsket at stå frem og vise andre, hvad du kan. Det startede, da du var ganske lille. Måske 5 eller 6 år og du fik sådan et tryllekunstnersæt i fødselsdagsgave af dine forældre. Du elskede at lave små forestillinger, når de havde gæster. Vise små tricks, du havde lært.

Det udviklede sig til at spille med i skolens juleforestilling. Og du har et talent. Hvorfor skulle du ikke få lov til at udvikle det. Prøve forskellige roller af via de forestillinger som drama efterskolen sætter op?