Spring til indhold

Keyboard til børn?

person playing upright piano

Du har sikkert ofte tænkt på, hvor dejligt det ville være, hvis dine børn kunne lære at spille på klaver. Du fik ikke selv muligheden, da du var lille. Men det er noget, du ofte har tænkt på, at du egentlig gerne ville – og stadig vil. Nu er der bare så mange pligter med job, hus, børn og resten af familien, at du føler du, ikke har tiden. Dine børn har tiden. Og de har også udtrykt, at de gerne vil lære at spille. De vil dog ikke spille på klaver. De vil have et keyboard. Du er lidt i tvivl. Et keyboard?

Hvad er et keyboard?

Hvad er det egentlig? Derfor har du brugt nogle timer på internettet for at undersøge, hvad det er for et instrument, dine børn gerne vil eksperimentere med. Og nu er du faret totalt vild i det. Udvalget er meget stort. Og der er store prisforskelle på keyboards. Du har set keyboards, der koster nogle hundrede kroner, og du har set keyboards, som koster mange tusinde kroner. Hvilket keyboard skal du vælge til børnene?

Ok, du er med på, at du ikke skal købe et stort og meget avanceret og meget dyrt keyboard til dem. Så langt så godt. Du ville heller ikke gå ud og købe et dyrt flygel til dem. De må starte med et instrument, som de kan overkomme at håndtere, og som ikke bliver skræmmende for dem. Men helt konkret, hvordan skal du angribe købet af et keyboard til dine børn, som er henholdsvis 8 og 11 år gamle? Du får lidt gode råd her.

Den rigtige størrelse

Det første, du skal overveje, er størrelsen på keyboardet. Små hænder. Ikke så lange arme. Det er måske bedst, at de får et keyboard, som ikke spænder over alt for mange oktaver og dermed ikke har alt for mange tangenter. Dernæst skal du overveje, om keyboardet skal stå et sted, hvor alle har adgang til det, eller om det skal stå inde på deres værelse? Skal det være et keyboard, som I nemt kan flytte ind i stuen, når der skal laves koncert for hele familien? Du skal også overveje, om det skal være et keyboard, som har mange forskellige lydeffekter, eller om det skal være et lidt mere simpelt, et, som eventuelt har trommeeffekt, så ungerne får lidt hjælp til at holde rytmen. Eller skal de have lov til at udforske det store musikunivers, som et mere avanceret keyboard kan tilbyde?

Glem ikke høretelefoner!

En vigtig ting, som du også skal tænke over, inden du køber et keyboard til dine børn, er, om det mon ikke er en god idé at købe en startpakke til dem, som indeholder høretelefoner. Hvis keyboardet skal stå et sted, hvor alle har adgang til det, så kan det nemlig være en fordel, hvis de kan tilslutte hovedtelefonerne, så I andre ikke bliver irriterede over at høre den samme melodi igen og igen. Keyboard startpakker indeholder ofte både høretelefoner og et stativ, som keyboardet kan sættes op på, foruden et keyboard – selvfølgelig.