Spring til indhold

Ældrebyrden

woman in purple polo shirt wearing eyeglasses

Engang tilbage i 90’erne opfandt politikerne et nyt ord: ”Ældrebyrden”.  Ordet var tænkt til brug i debatter, der handlede om samfundsøkonomien: Argumenter så som at beløbet, som samfundet ville skulle bruge på pleje og forsørgelse af ældre mennesker, ville stige i de kommende år blev fremført. Og ja, det har vist sig at være sandt: Samfundsøkonomisk har vi i dag problemer med at kunne passe på vores ældre medmennesker.

Datidens unge er ældre nu

Mange af de mennesker, som i dag betragtes som ældre – og hvoraf mange også har brug for hjælp i dagligdagen, var unge og aktive dengang ’ældrebyrden’ blev opfundet. Og hvordan tænker de om det ord i dag? De stiller sikkert spørgsmålstegn ved, hvad det vil sige at være ældre – og til byrde for samfundet. De føler sig ikke ældre og de vil ikke være til byrde. Derfor vælger mange af denne generation dels at acceptere, at de skal arbejde mere, dels at holde sig i form – også selvom de måske har problemer med helbredet. Gang eller løb i frisk luft er mange ældres valg, når det handler om at holde sig i form.

Kørestole til terræn

Men dem, som måske er faldet og ikke kan gå på grund af en hofteskade? Hvad gør de? Nogle – de utålmodige – anskaffer sig en elektrisk terrængående kørestol, så de også kan komme ud på en rask tur i skoven uden risiko for at falde. Andre venter til hoften er groet sammen igen og de kan komme i genoptræning. De må – på et senere tidspunkt – måske også sande, at en terrængående kørestol vil være løsningen for dem, hvis de skal kunne følge med resten af familien, når der løbes om kap på stranden.

Men nu er en sund livsstil jo ikke kun motion. Vores kost er også vigtig. Vi har lært, at vi skal spise fibre, grøntsager og frugt. Og ja, den generation, som i dag udgør vores ’ældrebyrde’ har faktisk gjort oprør imod ’mormorkøkkenet’. Det er den generation, der har lært dig, at råkost smager godt. Det er den generation, der gerne bruger tid på at snitte og hakke grøntsagerne. Det er dog ikke usædvanligt, at mennesker over 60 begynder at udvikle sygdomme, som de skal leve med.

Parkinson sygdommen og hjælpemidler

En af dem kan være Parkinson, som kendes på, at personen har problemer med at hænderne ryster. Det kan derfor være farligt for dem at skulle snitte og hakke grøntsagerne. Der findes dog særlige Parkinson hjælpemidler, der tager sigte på at hjælpe disse mennesker, når de går i køkkenet eller sidder ved spisebordet. Og ja, når sygdommen skrider frem, så kan der være alvorlige problemer med at holde balancen og det kan blive meget farligt at skulle på toilettet.

Der findes dog mange hjælpemidler til Parkinson til badeværelset, så den, der er ramt af sygdommen, selv kan klare den personlige hygiejne. Han eller hun behøver ikke at blive en ’byrde’, fordi der er brug for et toiletbesøg! Nej, i dag har vores samfund så mange muligheder for at indsætte velfærdsteknologi i private hjem, hvilket i længden sparer samfundet for mange penge: Jo, det er en svær opgave – den her ’ældrebyrde’, men den kan løses ved at bruge de rigtige hjælpemidler.