Spring til indhold

Halsbåndsmus på loftet

 Hvorfor er det pludselig, at det er blevet så populært at have disse på loftet ? Nuvel, vi ved jo at i høstsæsonen, så vælter det ind i boligerne med markmus og husmus.  Men dette fænomen er meget specielt, da de ikke er så udbredt.  Mistanken falder helt klart på den kommunale rottebekæmpelse, der jo har fået pengene fra kommunerne på forhånd, når de har vundet et udbud. Altså betyder det, at jo mindre arbejde, de skal udføre – des bedre fortjeneste.

Offentlig bekæmpelse?

Derfor er det indirekte snyd, når en borger bliver efterladt med et skadedyrsproblem. Havde det så bare været et hvepsebo eller humlebier, så kunne man lev med det. Men det kan man ikke, når man har skadedyr på loftet, som man ikke ved er mus eller rotter. Oftest viser det sig desværre at være rotter, selvom den lokale rottefænger i Hedensted har sagt, at det er halsbåndsmus.

Hvad siger rotteloven om bekæmpelse af halsbåndsmus ?

Det er netop her at man skal finde kimen til problemstillingen. Hvis der ikke er rotter på loftet, så har kommunen ikke pligt til at udføre skadedyrsbekæmpelse i Odense eller Esbjerg. Sådan står det skrevet. Derfor kan de frasige sig problemet og lade en husejer stå med et uforrettet problem. Ejeren må så herefter selv betale for at få løst problemet, når de har fundet nogle skadedyrsfirmaer, der kan klare opgaven.  Men kan jo ikke selv klare problemet, da rottegift ikke længere findes i håndkøb.

Kun autoriserede firmaer

Det er kun autoriserede firmaer, der må bekæmpe dem. Herefter viser det sig så efterfølgende, når firmaet kommer ud og gennemgår loftet, så finder de ud af, at det der skulle være en bekæmpelse af halsbåndsmus slet ikke er fakta. I stedet er der tale om en opgave, som de sagtens kan løse. Men de må ikke, da det jo er den kommunale rottebekæmpelse, der har ansvaret og pligt til at løse borgerens skadedyrsproblem. Dette in mente, at det private skadedyrsfirma rent faktisk er uddannet og fuldt ud certificeret til at håndtere bekæmpelsen.  Men sådan er der jo så meget.

Den generelle opfattelse er, at man som borger helt klart får, hvad man betaler for via ejendomsskatten. Eller rettere – mindre. 

Det er heldigvis gerne sådan, at mange af de tilkaldte virksomheder, der normalt servicerer fødevarevirksomheder via rottesikring, der kaldes sikringsaftaler lukker øjnene på klem og er behjælpelige, selvom det ikke er helt lovligt. De kan jo altid skrive et andet skadedyr på fakturaen. Som f.eks. duer på loftet. De kaldes jo for de flyvende rotter.