Spring til indhold

Patienter får erstatning

Hvis du har været udsat for vold, kan du få offererstatning. Det vigtigste element i en sag om offererstatning er, at straffeloven skal være overtrådt. Du blev måske overfaldet af ukendte gerningsmænd, som ikke er fundet endnu. Så kan du godt få erstatning. Men vær opmærksom på, at det er en god idé at have en advokat, som kan hjælpe dig i sagen. Advokaten har nemlig alle oplysninger om, hvordan loven egentlig er.

Lov om Patienterstatningen

Den har ændret sig for nylig, og det kan være temmelig svært selv at finde ud af, hvad der er gældende. En sag om offererstatning går via Erstatningsnævnet. Og det har kunnet tage meget lang tid at få en afgørelse. Min advokat i Esbjerg gjorde mig for nylig opmærksom på, at loven om offererstatning har ændret sig siden 1. maj i år. Det vil måske fremme den sag, jeg har kørende. Han ved, hvad han taler om – og er også kendt som ekspert i for eksempel patienterstatning og patientskader.

Offer

Jeg blev nemlig truet og slået af to mænd en aften, jeg var på vej hjem. De var berusede, og selvom jeg bad dem om at lade mig være i fred, blev de meget nærgående og voldelige overfor mig. Heldigvis kom der et par forbi, da de var ved at slå mig, så de løb væk. Men mit håndled var brækket.
Jeg meldte det til politiet, fik hånden i gips og kan stadigvæk, nu efter 3 måneder ikke helt bruge den, som jeg plejer. Jeg er sølvsmed, og det er vigtigt, at min hånd kan holde på filen, når metallet skal files til. Jeg arbejder som selvstændig, og alle mine produkter er håndlavede. Der er ingen massefremstillede objekter i min butik. Det er der heldigvis, mange mennesker, der sætter pris på.

Træls sag

Min sag hos Erstatningsnævnet har været i gang i meget lang tid. Nu ser det ud, som om at lovændringerne vil gøre arbejdsgangene i det noget hurtigere. Straffesagen mod voldsmændene er endnu ikke afgjort, og det er grunden til, at det tager meget lang tid for Erstatningsnævnet. Nu ser det ud, som om at proceduren ændres: Der behøver ikke at være faldet en afgørelse i straffesagen, før Erstatningsnævnet kan træffe sin afgørelse. Det vil da være befriende at kunne se frem til en endelig afgørelse snart. Måske allerede i næste måned. Det håber jeg. Og advokaten i Esbjerg håber det også. Han har mange sager kørende, og de trækker ud. Det belaster ham. Han vil jo gerne have flere kunder, og det lader til, at voldssager kommer der flere og flere af.

Jeg er glad for, at min advokat underretter mig om den slags ting. Altså ændringer i loven. Det tyder på, at han virkeligt er interesseret i sit job og sine kunder. De har krav på at få at vide, hvad der sker, siger han. Det, synes jeg, er meget sympatisk. Jeg har faktisk tænkt mig, at ud over honoraret, han skal have, så vil jeg lave en slipsenål i sølv til ham. Han skal have en lille hilsen og vide, at arbejdet, han har gjort for mig, er værdsat. Også selv om det tager meget af hans tid.