Spring til indhold

Nødvendigt med nye vinduer

Brug for nye vinduer nu

Lørdag eftermiddag er altid en kedelig eftermiddag her i huset. Den står nemlig på rengøring. Og vi er alle sammen tvunget til at skulle hjælpe med arbejdet. Det er noget, min mor har fået gennemtrumfet. Jeg forsøger altid at undgå det. Men min mor har nedlagt veto. Hun vil ikke gøre rent i mit eller min storebrors værelser mere. Det skal vi selv gøre. Og hun kommer og tjekker, at vi har fået tørret støvet af. Sådan er det også i dag. Jeg har lige afleveret støvsugeren til min bror. Han er i gang inde på sit værelse. Selv er jeg færdig.

Alt tjekkes

Jeg har dog besluttet, at jeg vil rydde op på min opslagstavle, og er i ved at sortere i alle billederne og noterne, da hun kommer ind for at tjekke. Hun ser, at jeg ordner min opslagstavle og smiler. Fortæller mig, at jeg skal holde op med at surmule. Hun går hen til vindueskarmen og stiller sig op og ser på mit værelse. Så vender hun sig. Har jeg tørret støv af i vindueskarmen? Det har jeg. Hun tjekker. Kigger ud ad vinduet. Bliver stående og kigger ud. Sådan lidt med hovedet på skrå. Hun fortæller mig, at maden er klar om en halv time. Vi skal have citronkylling. Jeg fortsætter med at rydde op. Tager fat på bakkerne på skrivebordet.

Rådne vinduesrammer

Efter ca. et kvarter går jeg ned til mine forældre. De sidder inde i stuen. Jeg kan høre, at min mor fortæller min far, at vi er nødt til at få nye vinduer sat op inde i børnenes værelser. Den er helt galt med rammerne. De er ved at rådne op.

Min far siger, at han vil se nærmere på det i morgen. Lover hende også, at han vil finde tilbud på vinduer fra både Velfac og Rationel.

Jeg går ind i stuen til dem. De ser på mig. Smiler. Min far siger, at jeg skal komme og sætte mig ved siden af ham. Han forklarer mig, så, at han godt kan forstå det, hvis jeg er sur over, at jeg ikke må gå til fest i aften. Men der er altså nogle regler i vores familie. Og en af dem, at mindst en aften om ugen, så skal vi være sammen – alle sammen. Og da han skal arbejde i morgen aften, så er den eneste aften, vi kan være sammen i dag. Lørdag aften.

Hvorfor kommer der råd i vinduesrammer?

Fugt: Den primære synder

Fugt er den største årsag til, at vinduesrammer rådner. Træ er et naturligt materiale, der kan absorbere vand, hvilket gør det særligt sårbart over for fugtskader. Når træet bliver vådt og ikke får lov til at tørre ordentligt, kan det skabe et miljø, hvor svamp og råd trives. Dette er især et problem i områder af hjemmet, der er udsat for høj luftfugtighed eller direkte vandpåvirkning, som f.eks. nær badeværelser eller køkkener.

Dårlig vedligeholdelse

En anden væsentlig årsag til rådne vinduesrammer er dårlig vedligeholdelse. Vinduesrammer kræver regelmæssig inspektion og vedligeholdelse for at sikre, at de forbliver i god stand. Dette inkluderer at male eller lakere trærammer for at beskytte dem mod elementerne. Hvis denne beskyttelse slides væk over tid uden at blive fornyet, bliver træet mere modtageligt over for fugt og dermed råd.

Kvaliteten af materialerne

Kvaliteten af de materialer, der anvendes til at fremstille vinduesrammer, spiller også en rolle i deres modstandsdygtighed over for råd. Billigere træsorter eller træ, der ikke er korrekt behandlet til udendørs brug, vil være mere tilbøjelige til at absorbere fugt og dermed rådne hurtigere. Det er derfor vigtigt at vælge vinduesrammer lavet af høj kvalitet og korrekt behandlet træ, hvis man ønsker at forlænge deres levetid.

Forebyggelse og vedligeholdelse

For at forebygge råd i vinduesrammer er det vigtigt regelmæssigt at inspicere dem for tegn på fugtskader eller råd og handle hurtigt for at afhjælpe eventuelle problemer. Dette kan inkludere at reparere eller udskifte beskadigede dele af rammen, sikre god ventilation omkring vinduerne for at reducere fugtighed, og regelmæssigt at male eller lakere trærammerne for at beskytte dem mod vejr og vind.

Lidt surmuleri

Jeg siger til ham, at jeg godt kan forstå det. Det bliver nok heller ikke en særlig god fest. Det sidste siger jeg bare, fordi jeg ikke vil have, at han skal have dårlig samvittighed. I virkeligheden er jeg ret sur over, at jeg ikke må gå til festen. Min bror kommer også ind i stuen. Han spørger, om vi skal spise snart. Han er altid hamrende sulten. Min mor rejser sig og spørger, om der er en af os, der gider at hjælpe hende med at dække bordet inde i spisestuen. Jeg melder mig. Det kan jeg lige så godt. Aftenen skal jo gå med noget.