Spring til indhold

Sportsskader er alvorlige

Sportsskader

Som amatør er du helt sikkert klar over, at mange af de professionelle sportsudøvere har haft mange sportsskader, inden de nåede det niveau, der er på i dag. Du tænker måske ikke på det, når du selv træner. Men de der idoler, vi har inden for vores sport, har arbejdet hårdt, og de har været skadet mange gange, inden de nåede til niveauet, de er på i dag. De har lidt – ikke kun i form af afsavn og skader. De har måttet sige nej tak til mange af de ting som vi – de helt almindelige mennesker – ikke vil undvære i vores hverdag: Fx har de måttet afvise en invitation til en fødselsdagsfest. De har, måske måtte fortælle deres pårørende, at de er indlagt på et hospital, fordi de fik en sportsskade – et eller andet fremmed sted, hvor det er umuligt at få telefonisk forbindelse.

Forekommer overalt

Sportsskader forekommer overalt. På topniveau. På mærkelige og ukendte steder. I besynderlige sammenhænge. Sportsskader er ikke altid nemme at slippe af med. Det ved du godt. Så hvad kan du selv gøre for at undgå at få en sportsskade under træningen? Ja, for det første så kan du sørge for, at du lærer at lytte til, hvad din træner fortæller dig. Der er en grund til, at han fx siger til dig, at du skal løbe lidt langsommere. Du skal ikke bare træde frem, fordi du vil vise, at du er stærk og bedre end de andre. Og hvis din træner fortæller dig, at du skal have et par dages hvile, så skal du også følge de instrukser, han giver dig, så du ikke udsætter dig selv for at få en skade. Det kan være, at træneren forbyder, at du løber en lang tur den første dag.

Stille og roligt i gang

Det kan være, at han tillader dig at gå en lang tur med hunden. I roligt tempo. Han giver dig instrukserne, du har brug for, så du kan undgå sportsskader. Der er nemlig ingen træner, der vil have, at deres stjerneatleter kommer til skade. Træneren vil hellere have, at du skåner dig selv, end at han vil have et rygte som en dårlig træner – vi ved jo alle, at når vi kommer til skade, så skyder vi ofte skylden på det nemmeste offer. Også selv om det var vores egen skyld, at vi kom til skade. Og når det handler om sportsskader, så er det ofte trænerne, det går ud over. Det er uretfærdigt. Det er ikke i orden. Trænere har ofte været under uddannelse i, mange år inden de får lov til at træne unge og nye atleter. De har ofte selv betalt for uddannelsen, de har fået. De har brugt deres fritid. De har brugt kræfter. Og de har selv været udsat for sportsskader. Så lyt til dem. De fortjener det. De er ikke umenneskelige. De forstår godt, at du gerne vil videre hurtigt. Men de ved lidt mere, end du gør – især om hvor lang tid det kan tage at komme sig efter en alvorlig sportsskade.