Spring til indhold

Sommerhus med varmepumpe

Vi har et sommerhus, som vi har gjort meget ud af at få opgraderet. Vi har fået isoleret det godt. Og vi har fået malet det. Men her er nogle problemer med indeklimaet. Der er nogle gange, hvor vi kommer, og huset har stået aflåst i noget tid, så er her massevis af kondens på vinduerne. Og vi har også lidt problemer med en fugtplet på en væg. Vi skal have gjort noget.

Indeklima og ventilation

Derfor har vi tilkaldt en indeklimakonsulent. Han har været her og set på huset. Og han var ikke i tvivl. Hvis vi skal have optimeret huset til en bedre klimamærkning, så skal vi have installeret en varmepumpe og eventuelt nogle ventilatorer. En ventilator i køkkenet og en i badeværelset – sidstnævnte skal være en ventilator til badeværelse specifikt af hensyn til fugt.

Han forklarede os, at vi faktisk har overisoleret huset. Derfor foreslog han, at vi sørger for at få en varmepumpe. Og supplerede med ventilatorer. Det vil sikre, at vi får et bedre indeklima. Det vil også give os en bedre økonomi. Det koster meget at varme huset op med oliefyret, og en varmepumpe kan give os en besparelse på opvarmning på op mod 70%. Det er da noget, der kan mærkes på bankkontoens indestående.

Han forklarede os, at overisolering kan give fugtskader netop, fordi det kan i nogle tilfælde forhindre, at huset luftes godt ud. Og udluftning er meget vigtig. Ok. Så blev vi så meget klogere. Men hvor finder vi en god og billig varmepumpe? Det kan jo være noget af en omkostning at investere i sådan én. Har vi råd til sådan en.

Billige varmepumper

Konsulenten foreslog, at vi ikke kigger efter de dyrere jord – luft varmepumper, men kigger efter en luft – luft varmepumpe. De er generelt billigere og kan sagtens varme et lille sommerhus op. Og om sommeren kan de såmænd også bruges til at køle huset ned. De billigste varmepumper sagde han vi kunne finde her: https://www.elvvs.dk/c/varmepumper-3285/

Han sagde, at det handler om at finde den rette balance mellem varme og udluftning. Så vil indeklimaet blive sundt, og fugtskader vil minimeres. Han ville dog, selv hvis det var ham, sagde han også, supplere med ventilatorerne, som han foreslog. Det kan give den ekstra sikkerhed for, at alt fugt i huset kan trækkes ud. Og man kan sagtens få både ventilatorer og billige varmepumper, der kan styres via en app på mobilen. Så næste gang i skal op og holde jul i sommerhuset, så sender I bare besked om, at varmepumpen skal starte en times tid, inden I ankommer. Så finder I et lunt og friskt hus og skal ikke bruge tid på at varme det op. Bare direkte ind til hygge og dejlige timer med familie og venner.

Så går vi i gang

Det er så projektet, vi er i gang med nu: Finde en billig varmepumpe, som har kapacitet til at sørge for, at vores sommerhus både er varmt og køligt alt efter årstiden. Og vi skal nok finde én. Vi skal bare lige have det på plads med økonomien. Kan man købe en luft – luft varmepumpe i rater. Og hvad koster det at få den installeret? Det er de umiddelbare spørgsmål, vi skal have svar på, inden vi kaster os over projektet.