Software på apoteket

Udgivet af Charlotte

Det har ofte glædet mig, når jeg har hentet noget receptpligtig medicin på apoteket til min kone, hvor simpelt den slags forløber. Min kone ringer til sin læge og beder om en ny recept på den blodfortyndende medicin, som hun er nødt til at tage. Lægen taster ordren ind på computeren, og så er den ordre tilgængelig for ethvert apotek.

Og når jeg så henter medicinen, er der allerede foretaget en beregning af prisen, idet det offentlige giver et tilskud til den slags. Hver borger har en form for konto, og når man selv har betalt op til et vist beløb, øges tilskuddet fra det offentlige mærkbart.

Jeg har undret og glædet mig over den sammenhæng, der er i de forskellige systemer. For sagen er jo også, at udskrivningen af mere medicin registreres i hendes journal, som læger og sygehuse har fri adgang til. Mit indtryk har indtil for nylig været, at læger, sygehuse, apoteker og sundhedsstyrelsen på et tidspunkt sammen har fået udviklet et fælles system, som bare kan det hele.

Men en dag i sidste uge blev jeg klogere, da jeg tilfældigt kom til at tale om denne sammenhæng i et selskab, hvor der også var en it-ekspert til stede. Han fortalte, at der faktisk ikke er tale om et enkelt, stort system, som alle de forskellige instanser er fælles om. Nej, der er tale om, at man i sundhedsvæsenet har fået lavet en form for overbygning – altså en software, der kan kæde de forskellige it-systemer sammen.

Man kalder det med en fælles betegnelse for Business Intelligence – eller forkortet til BI, fortalte it-eksperten. Det drejer sig om, at et softwareprogram kan hente og flytte data fra det ene system til det andet, så de forskellige systemer på den måde kommer til at virke som ét stort system.

BI-systemerne er bedst kendt fra erhvervslivet, hvor Business Intelligence normalt er it-systemer, som bruges til at indsamle data fra forskellige andre systemer med det formål at skabe det bedst mulige overblik i en virksomhed.

It-manden nævnte nogle eksempler på, hvordan især store virksomheder eller koncerner gør brug af BI for at kunne samle de data, man har brug for, når der for eksempel skal kreeres et præcist grundlag for en vigtig beslutning. Med et BI-system kan man lynhurtigt udskrive oversigter, som ellers ville kræve, at man manuelt sammenholdt udskrifter fra en virksomheds forskellige systemer. Med BI kan man lade computerne klare arbejdet og derved ikke bare spare arbejdskraft men også være mere sikker på, at informationerne er korrekte og fyldestgørende.

Det satte mange tanker i gang hos mig, for jeg havde ikke tidligere hørt om disse specielle edb-systemer, som kan stikke deres snabel ned i andre systemer og hente de oplysninger, der er brug for.

I tilfældet med sundhedsvæsenet kan man da kun glæde sig over, at it-udviklingen er kommet så langt, som tilfældet er. Det er ikke kun en lettelse for kunden på apoteket, der må også være tale om en øget sikkerhed i behandlingen af patienter.

Kategorier: Feriesnak