Keyboard eller orgel

Udgivet af Charlotte

Nå for den da! Man kan sørme hurtigt blive til grin, når man skal være kloge Åge! I dag kom min søn hjem og bekendtgjorde, at han skulle have et nyt keyboard – og gerne i dag. Jeg sagde til ham, at det kunne vi godt finde ud af, for jeg havde selv ærinde henne i computerbutikken. Han gloede på mig, som om jeg var faldet ned fra Månen eller et andet obskurt sted.

“Altså mor! Et keyboard er til musik – og ikke til en computer. Det er som et orgel”. Nå ja – jeg måtte jo så rette lidt på den unge mand, for det hedder jo faktisk også et keyboard – uanset om det er musik eller computer, der er tale om.

Puha da – i mine unge dage var der kun orgler. Så kom de der syntesisere og nu hedder det så bare et keyboard. Ved du egentlig, hvad en syntheziser er?

En synthesizer er et elektronisk musikinstrument, der kan bruges til at fremstille lyde, der ikke kan fremstilles på anden vis. Den kan også bruges til at fremstille lyde, der i forvejen er kendt. Man kan i dag købe synthesizere, der kan erstatte stort set alle kendte instrumenter (også kaldet arrangørkeyboards eller workstations) og dermed kan man styre et helt orkester ene mand. Lyden kan dog på billigere synthesizere virke tom, eller hul.

Det mest normale lydmodul benyttet til at fremstille realistiske lyde (så som orkester, guitar, klaver osv.) kaldes en sampler, et instrument hvor man kan optage lyd, redigere, filtrere og lægge den ud, så man kan spille lyden eller lydene på tangenterne. En sampler adskiller sig fra en synthesizer, idet sampleren afspiller lyde, som er optaget fra virkeligheden, mens synthesizeren selv laver lydene.

Så blev du så klog, ikke?

Kategorier: Feriesnak