Investering med tryghed

Udgivet af Charlotte

Der er kommet utroligt mange forskellige muligheder for investering i løbet af de seneste årtier. I mange tilfælde er der tale om gammel vin på nye flasker til meget højere priser, mens der også er dukket mange eksotiske muligheder op, hvor forventninger til afkast er intet mindre end usædvanligt høje. Jeg kan varmt anbefale at få økonomisk rådgivning, inden du kaster dig ud investering i forskellige eksotiske produkter.

Forståelse giver tryghed

Flere store banker sælger ”strukturerede produkter”, hvor pengene sættes i alt fra valuta til råvarer til aktier og obligationer. Det sælges tit på den måde, at man får en garanti for at få stort set hele sin investering tilbage. Det vil sige, at hvis du eksempelvis afleverer 103 kroner, så er du sikker på at få 100 kroner tilbage, efter en fastlåst periode som fx 3 år. Naturligvis er der også mulighed for at få måske 160 kroner tilbage, alt efter hvordan investeringen udvikler sig.

 

Men det er nærmest umuligt at gennemskue, hvad chancen for profit er, og hvor meget man egentlig betaler for at få en form for tryghed gennem det oplevede faktum, at man minimum får sine penge tilbage. Tænk på, at garantien for at man får pengene tilbage, er jo ikke en garanti, der kommer fra staten – den kommer fra den, der sælger produktet. Hvis du som langt de fleste har problemer med at gennemskue den slags, bør du søge økonomisk rådgivning, inden du investerer dine penge. En fællesnævner for disse strukturerede produkter er uigennemskuelighed og høje omkostninger, og det er umiddelbart noget, vi i Miranova anbefaler, at du holder dig langt fra.

Investering med ekstraordinære afkast

Med års eller årtiers mellemrum kommer der nye investeringer, som mange tror giver ekstraordinært høje afkast. Lige nu er der meget fokus på investeringer i råvarer, klima og infrastruktur. Men spørg dig selv, om der virkelig findes ekstra stor profit uden ekstra stor risiko. Svarer det ikke bare til, at der er nogen, som gerne vil forære dig afkast og tage risikoen for dig? Jeg vil mene, at de gode samaritanere er en meget sjælden race på det finansielle marked, sagt i al respekt.

 

Hvis du endnu ikke kan nikke til, at der nok ikke er ekstra afkast uden ekstra risiko, kan du tygge lidt på følgende eksempler, hvor der er opstået eufori. Det der sker er, at nye selskaber starter op i en given branche, men der er ikke nok, der efterspørger varerne og ydelserne, og så må selskaberne dreje nøglen om i løbet af en håndfuld uden at have skabt ekstraordinær profit til dig som investor.

 

  • Biler i USA: i starten af 1900-tallet var der omkring 2.000 bilproducenter – i dag er der en håndfuld.
  • Fly i USA: Fra starten af første til anden Verdenskrig var der omkring 200 selskaber der producerede fly – i dag er der kun få tilbage.
  • IT: En af de seneste og mest udtalte eksempler på en sektor, hvor mange selskaber har åbnet og lukket inden for få år, og deraf opstod betegnelsen ”IT-boblen”.
  • Ejendomme: I mange vestlige økonomier er både erhvervsejendomme og boliger faldet dramatisk efter flere år, hvor priserne steg kraftigt og uden afbrud.

Økonomisk rådgivning kan give dig sparring, så du vælger hvad der er rigtigt for dig

Konklusionen er, at der altid vil være nye brancher og produkter, som er svære at gennemskue, eller som er præget af uholdbar eufori, og det bør man holde sig fra. Uvildig økonomisk rådgivning kan i den henseende betale sig selv mange gange hjem og give dig mere tryghed i de valg du træffer for din økonomi.

 

Kategorier: Feriesnak