Spring til indhold

Fest og farver

Festen er i fuld gang. Min mand fylder 55, og han besluttede at holde en kæmpefest for hele sin familie og sine venner. Vi arrangerede det sådan, at alle, der ville komme tidligt lørdag formiddag, skulle gå turen ned til Roskilde Fjord, og så ville de få serveret en lækker middag om bord på det skib, man kan leje til festlige begivenheder. Mens gæsterne spiser, bliver de så sejlet rundt på fjorden. En lidt anden måde at starte en fest på. Men mange af vores gæster har allerede sagt, at det var en fed idé og god oplevelse. Under middagen blev der sunget fødselsdagssange. Der blev holdt taler. Og naturligvis blev der også råbt hurra adskillige gange. Og skålet!

Brug for sofaerne

Efter middagen blev alle gæsterne så hentet i taxa og kørt hjem til vores kæmpestore hus, hvor festen så ville fortsætte med dans, natmad og alt det, der hører med. Min mand har fået fine gaver. Mange. De er også blevet transporteret hjem til os. Endnu en taxa.

Men lige nu er kl. 2 om natten, og de fleste gæster er virkeligt i godt humør! De danser, griner og har det sjovt. Nogle har vist fået for meget alkohol, så jeg tænker, at vi får en del overnattende gæster. Hurra, for sovesofaerne vi har. Vi har 3 stuer, og i 2 af dem har vi en sovesofa stående. 4 gæster kan overnatte i dem. Vi har også 2 gæsteværelser med almindelige senge. Endnu flere overnattende gæster. Pyh, det bliver en sej søndagmorgen eller formiddag.

Minder om en hjørnesofa

Jeg er ved at sætte frem til natmad for anden gang i aften. Gæsterne vil åbenbart ikke hjem. Egentlig er jeg træt. Det har været en lang dag, og jeg ved godt, hvem det er, der er nødt til at køre til bageren for at hente store mængder af morgenbrød i morgen tidlig. Lille mig! Hans kusine kommer ud i køkkenet til mig og hjælper til med natmaden. ”Du, jeg tror, at nogle af jeres gæster er ved at være trætte. Der er et par, som allerede er dejset om på en af sovesofaerne”, siger hun. ”Ja, det kunne jeg forestille mig. Lad dem bare ligge. Hvis de kan sove i den larm, som er her lige nu, så sover de sikkert godt.” Jeg mindes de mange gange, jeg som ung har crashet i en hjørnesofa med en ordentlig blæser på…

Jeg kan høre, at min mand har en eller anden diskussion med sin lillebror. Det handler vist om noget med guitarer. De spiller begge to og kan bruge timevis på at udveksle tips og erfaringer. ”Du finder ikke den elektriske frem nu”, tænker jeg – henvendt til min mand.
Jeg skynder mig med at få natmaden på bordet. Kalder på gæsterne, sætter nogle kolde øller og en masse koldt danskvand frem. ”Værsgo. Natmad til dem, der vil have.”
Heldigvis rejser min mand sig op og kommer hen til bordet. Jeg har forhindret, at der bliver guitarduel mellem ham og min svoger.

Jeg siger til ham, at jeg er træt og vil i seng. ”Jeg skal nok hente morgenbrødet, hvis du bare lige tæller de overnattende, inden du selv kommer i seng.” Han er sød og giver mig et kæmpekram: ”Tak for i dag, skat.”